مهندسی برق الکترونیک
رشته مهندسی برق گرایش الکترونیک به دو قسمت تقسیم می شود که یک قسمت آن میکروالکترونیک است و قسمت دیگر مدار و سیستم می باشد. میکروالکترونیک شامل علم مواد، فیزیک الکترونیک، طراحی و ساخت قطعات است. مدار و سیستم کار طراحی و ساخت سیستمها و تجهیزات الکترونیکی با استفاده از قطعات ساخته شده را انجام میدهد که این کار توسط متخصصان میکروالکترونیک صورت می گیرد. مثلا یک سیستم گیرنده رادیو نمونهای از کنار هم گذاشتن قطعات مختلف الکترونیکی جهت دریافت موج ارسال شده از سمت فرستنده به گیرنده است؛ سیستم فرستنده و گیرنده برای کار، هم به قطعات الکترونیکی و هم به سیستمهای تشکیل شده از قطعات الکترونیکی نیاز دارد که خیلی از دستگاههای الکتریکی مثل سیستم پمپ مصنوعی تأمین کننده ضربان قلب، سیستم رله و حفاظت در یک نیروگاه برق و یا سیستم هدایت اتوماتیک یک هواپیما را شامل میشود.
این رشته به بررسی حرکت الکترون در دوره گاز، خلاء و یا نیمه رسانا و اثرات و کاربردهای آن می پردازد. و مهندس الکترونیک در زمینه ساخت قطعات الکترونیک و کاربرد آن در مدارها، کار می کند. بنابراین فعالیت مهندسی الکترونیک به دو شاخه اصلی "ساخت قطعه و کاربرد مداری قطعه" و "طراحی مدار" تقسیم می شود.
بازار کار، درآمد
با گسترش صنایع در کشور، فرصت های شغلی زیادی برای مهندسین برق مهیا شده است. اما باز هم در این رشته بیکار وجود دارد. برای ینکه این افراد بتوانند موفق باشند باید کارآفرین باشند و با طراحی های خاص کارهای خوبی ارائه دهند. با توجه به افزایش روز افزون نیاز به انرژی و نرخ رشد انرژی الکتریکی در کشور، سالانه باید حدود 1500 مگاوات به ظرفیت تولید کشور اضافه شود که این نیاز به احداث نیروگاه های جدید و همچنین فارغ التحصیلان متخصص برق و قدرت دارد. این افراد در قسمت های مختلفی مثل کارخانه سیمان، خودروسازی، ذوب آهن و ... میتوانند کار کنند و همچنین ممکن است جذب وزارتخانه های پست و تلگراف و تلفن، صنایع، دفاع و سازمان های مختلف خصوصی و دولتی شوند.
توانایی های مورد نیاز
این رشته هم مثل خیلی از رشته های دیگر مهندسی بر اساس مفاهیم فیزیکی و ریاضیات پابرجا است و هر چه مفاهیم بهتر درک شده باشد فرد خبره تر خواهد بود. گرایش الکترونیک وابستگی زیادی به فیزیک خصوصا فیزیک الکترونیک و فیزیک نیمه هادی ها دارد. در گرایش مخابرات هم درس فیزیک خیلی مهم است چون زیرا دروس اصلی مخصوصا در شاخه میدان شامل الکترومغناطیس و امواج است. داشتن ضریب هوشی بالا و تسلط کافی بر ریاضیات، فیزیک و زبان خارجی برای تحصیل در این رشته خیلی مهم است.
علاقمندی ها
کسی که در این رشته تحصیل می کند باید ذهنی خلاق و تحلیل گر داشته باشد و به کار با وسایل برقی علاقه داشته باشد چون بعضی دانشجویان هستند که در ریاضی و فیزیک قوی هستند اما در کارهای عملی نمی توانند از پس خیلی از وظایف برآیند. این گونه دانشجویان برای رشته های مهندسی مناسب نیستند و بهتر است رشته های ذهنی و انتزاعی مثل ریاضی یا فیزیک را انتخاب کنند.
دروس تخصصی مهندسی برق الکترونیک
الکترونیک 3
در این درس در مورد پاسخ فرکانسی و عوامل مربوط به کاهش بهره در فرکانس های بالا و پایین و روش های به دست آوردن فرکانس های قطع بالا و پایین در تقویت کننده های ترانزیستوری صحبت می شود و در ادامه پایداری تقویت کننده های فیدبک مورد توجه قرار می گیرد.
تکنیک پالس
در درس های مدار و الکترونیک، دانشجویان در مورد سیگنال های سینوسی و پاسخ مدارهای خطی و یا غیرخطی به آنها مطالعه می کنند و با توجه به رشد روزافزون فن آوری دیجیتال، کمتر مدار الکترونیکی یافت می شود که در آن فقط سیگنال های سینوسی به کار رفته باشد. پالس در حالت کلی به سیگنال هایی گفته می شود که تغییرات جهش داشته باشند. از مهمترین آن ها سیگنالهای پله، مربعی، مورب و نمایی هستند.
میکروپروسسور
بعد از بوجود آمدن الکترونیک دیجیتال و جنبه های جذاب و ساده طراحیهای دیجیتال و کاربردهای فراوان این نوآوری، با تکنولوژیهای SSI , MSI ، ادوات الکترونیک دیجیتال، مانند قطعات منطقی به بازار آمد.
معماری کامپیوتر
در درس معماری کامپیوتر، معماری داخل 8 بیتی ها و نحوه اجرای دستورالعمل ها در این پردازنده ها، بررسی حافظه ها و روش دستیابی میکروپروسسورها به اطلاعات حافظه، معرفی زبان اسمبلی پردازنده های 8 بیتی و ایجاد توانایی جهت نوشتن برنامه ای برای عملکردی خاص به کمک میکروپروسسورها و معرفی قطعات جانبی مورد استفاده توسط ریزپردازنده ها، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
مدارهای مخابراتی
این درس به بررسی ساختار و یا طراحی مدارهایی می پردازد که در فرکانس های بالا کار میکنند و در ارسال پیام در گیرنده و فرستنده نقش دارند. و در مورد نویزهای حرارتی، ترقه ای و ... در این درس صحبت خواهد شد و راه هایی برای محدود کردن نویز پیشنهاد می شود، همچنین مدارهای تشدید و تبدیل امپدانس که برای انتقال حداکثر توان به کار می روند مورد بحث قرار می گیرد.
فیزیک مدرن
در این درس بطور کامل شبهات در مورد موضوع های اتساع زمان، پدیده دوپلر، انقباض طول، نسبیت جرم، جرم و انرژی برطرف می شود و در مورد خواص ذره ای امواج، پدیده فتوالکتریک، نظریه کوانتومی نور، پرتوایکس، پراش ذره، ساختار اتمی، مکانیک کوانتومی بحث می شود.
فیزیک الکترونیک
در این درس به مطالعه خواص سیلیکون، بلورشناسی، روش های ساخت قطعات و مدارهای نیمه هادی، تحلیل و طراحی این مدارها، به دست آوردن مشخصات قطعات و یکی از مهمترین زمینه های کاری و تحقیقاتی پرداخته می شود. پیش نیاز این ها تسلط بر درس دریاضی مهندسی و معادلات دیفرانسیل و فیزیک کوانتوم و فیزیک مدرن است.
دروس مشترک در گرایشهای مختلف مهندسی برق
ریاضی
معادلات دیفرانسیل
برنامهسازی کامپیوتر
محاسبات عددی
فیزیک
کارگاه عمومی
کارگاه برق
زبان تخصصی
نقشهکشی صنعتی
ریاضی مهندسی
مدارهای الکتریکی
اندازهگیری الکتریکی
الکترومغناطیس
الکترونیک
ماشینهای الکتریکی
مدارهای منطقی
تجزیه و تحلیل سیستمها
سیستمهای کنترل خطی
بررسی سیستمهای قدرت
مخابرات
پروژه کارشناسی
کارآموزی.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی برق که در گرایشهای الکترونیک، مخابرات، قدرت و کنترل مدرک می گیرند قادرند در یکی از این گرایش ها بصور اختیاری، یا رشته ای که برق زیر مجموعه ای برای آن تعریف شده، ادامه تحصیل دهند. این رشته به صورت: مهندسی برق- الکترونیک، برق- قدرت، برق- مخابرات (شامل گرایش های: میدان، سیستم، موج، رمز، مایکرونوری) برق- کنترل، مهندسی پزشکی (گرایش بیوالکتریک)، مهندسی هسته ای (دو گرایش مهندسی راکتور و مهندسی پرتو پزشکی، مهندسی کامپیوتر (معماری کامپیوتر، هوش مصنوعی و رباتیک) است. در مقطع دکترای تخصصی افراد میتوانند در هر کدام از شاخه های تخصصی ادامه تحصیل دهند و رساله دکتری را در همان موضوع انجام دهند.
بازار کار، درآمد و حقوق
با توجه به اینکه افراد فارغ التحصیل این رشته در قسمت های خصوصی و دولتی مشغول به کار شوند میزان حقوق و دریافت آنها متفاوت است. مثلا اگر در بخش خصوصی مشغول به کار شوند با استفاده از تجربه و تحصیلاتی که دارند و مهارت های آنها حقوق های متفاوتی برایشان در نظر گرفته شده است.
بر اساس رای 55 نفر از بازدیدکنندگان
ارسال دیدگاه
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد